Heidalsmuen 1745 moh

SOmmer

Uansett hvilken side du nærmer deg «Mukampen» fra – ligger den der som en massiv koloss. Den karakteriske fasongen har gitt den mange tilnavn: sukkertoppen, blåhvalen og ikke minst mange danskers favorittnavn Toblerone-fjellet pga sin trekantete form når du ser den fra Espedalen.

Turbeskrivelse fra nordsiden av Heidalsmuen - Nordlige rute:

Turen starter fra Musætrin (ca 40 minutters kjøring fra der den nye Murudalsvegen starter i Skåbu.)
Følg stien merket mot Mukampen- stien her er bred og tydelig, den har noen få våte partier men ikke mer enn at det holder med vanlig lette turstøvler. Stien går i lett terreng gjennom bjørkeskogen i underkant av 2 km før vi er ute i det åpne landskapet. Etter 4 km fra der du parkerte når du løypekrysset mellom Vesle Mukampen og selve Heidalsmuen, hvor skiltet forteller at nå er det 3,5 km (og 500 høydemetre) opp til toppen av Mukampen .

Stien fra nordsiden og opp mot toppen av Mukampen er merket med små varder og røde «dotter» på steiner. Stien er stort sett veldig tydelig, men det lønner seg å sikte seg inn på de røde flekkene etter hvert som det blir mer og mer steinete jo nærmere toppen man kommer. 

Stien er litt mer steinete i det siste partiet opp - men ikke vanskelig å gå. Den store varden som er topp punktet ligger ett stykke inn på platået.

Lengde: ca 15 km tur/retur    Varighet: ca 4 -5 timer

Gradering: Middels 

Adkomst
Kjør til Skåbu, kjør så mot Slangen – etter ca 3,5 km fra Skåbu sentrum ta av på den nye Murudalsvegen mot høyre akkurat der Elgland skiltet står. Bomvei m kortautomat.

Følg denne grusveien ca 18 km, ta så av skarpt til høyre ved en stor furu og følg grusveien opp og innover helt frem til Musætrin. Etter 3km kommer man til et nytt veidele – hvor skiltene nå sier Mukampen i begge retninger!
Velg om du skal opp på nord eller sørsiden - og kjør inn i enden av vegen på ene eller andre siden.
Da det ikke er opparbeidet parkeringsplasser må du parkere på en slik måte at andre lett kan passere og snu.

Avstand:
Turen fra der du parkerer til toppen - nordlige rute: ca 7,5 km en vei

Tid: Fra parkering og opp nordlige rute - retur. Ca 4 - 5 timer
(I tillegg kommer kjøring til startpunkt fra Dalseter ca 1 time en vei.)

Anbefalt stopp :

Stopp på turen opp og se vestover mot Jotunheimen hvor den snøkledde Glittertinden blir mer og mer synlig når dere kommer opp over bjørkeskogen.

Varden på toppen er det obligatoriske fotograferingspunkt - der har du 360 grader utsikt rundt.
Jotunheimen, Rondane, Gudbrandsdalen, Murudalen, Rutenmassivet – ja til og med Dovrefjell skimtes i det fjerne.


Alternativ rute fra sør – der er det skiltet mot Mukampen fra punktet hvor bilveien stopper innerst ved den siste setra på sørsiden. Dette er ruten for deg som synes det er ok med litt brattere terreng. 3 km en vei.

Gå over hele Heidalsmuen
: Det er også mulig å parkere i veidelet - slik at du kan gå opp Heidalsmuen på den ene siden - over toppen og så ned igjen på den andre siden og tilbake til bilen som du parkerer ved skiltet der veien deler seg.

Avstand:
Turen fra der du parkerer til toppen - sørlige rute: ca 3 km en vei
Turen opp den ene siden og ned den andre: ca 15-16 km totalt