Langsua Nasjonalpark - vår nærmeste nabo.

Mellom Valdres og Gudbrandsdalen finner vi Langsua Nasjonalpark, som rommer granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder. Få fjellområder i Norge kan måle seg med Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells. Området egner seg svært godt for barnefamilier med korte dagsetapper mellom de fleste hyttene. 

Det var ikke unaturlig at Theodor Caspari, en av våre fremste høyfjellsdiktere, mente at deler av området burde inngå i landets første nasjonalpark. Nå gikk det ikke slik, men på tross av at kraftutbyggere har vært på ferde, er fremdeles Langsua et område som har en fin blanding av uberørt natur og fredelige setermiljøer. 

Tidligere har området ofte vært nevnt som Jotunheimens forgård. Før jernbanens tid var veien til Jotunheimen lang, og mange la veien opp gjennom Gausdal og Espedalen/Skåbu.

Fra 1950-årene har DNT Oslo og Omegn vedlikeholdt et nett av varderuter i området, overtatt og bygd ut en betjent hytte og bygd flere selvbetjeningshytter.

TOPPER I LANGSUA

Langsua har flere topper enn du tror. Ofte er de lett tilgjengelige, med fin og vid utsikt.

Skaget (1686 moh.)
Nordre Langsua(1554 moh.)
Oskampen (1513 moh.)
Storhøpiggen(1433 moh.)
Sikkilsdalshøa (1778 moh.)
Heimdalshøe (1843 moh.)

THEODOR CASPARI

Caspari var opptatt av natur og friluftsliv, og bidro gjennom sin lyrikk blant annet til at Gjende ble spart for regulering. Dette har gitt ham tilnavnet fjellpoeten. Hans dikt «Stå vakt om naturen» har fått fornyet aktualitet og er i senere tid mye brukt og referert i miljøsammenheng.

LANGSUA NASJONALPARK

- ble opprettet i 2011 og omfatter blant annet tidligere Ormtjernkampen nasjonalpark som var landets minste. Langsua Nasjonalpark med 537 km2 er vesentlig større.